Motricitatea – Caracteristicile motricităţii la vârstele şcolarităţii (I)

header mobilitate 814x141
Fǎrǎ îndoialǎ, mişcarea face parte din viaţa noastrǎ cotidianǎ. Încǎ de când ne naştem şi pe parcursul evoluţiei noastre totul este supus mişcǎrii.

Primele mişcǎri sunt cele din viaţa uterinǎ şi continuǎ dezvoltându-se de-a lungul vieţii. Primii paşi, primele lovituri cu piciorul, primele lovituri cu mingea sunt generate de mişcare. Mişcarea reprezintǎ “viaţa”, tot ceea ce ne înconjoarǎ este în plinǎ mişcare şi în plinǎ evoluţie.

De-a lungul timpului, omenirea, sau mai bine spus omul, s-a dezvoltat prin intermediul mişcǎrii, a efortului depus pentru întreţinerea cu mediul natural şi social.

Şi totuşi, din pǎcate în zilele noastre mişcarea o putem considera un “lux”, în sensul cǎ nimeni nu are timp sǎ o facǎ tocmai din cauza tehnologiei care ne stǎpâneşte viața, rezumându-ne la câteva manevre stereotipe: a apǎsa pe butoane, a connecta manetele. În ziua de azi circulǎm cu maşina, cu mijloacele de transport în comun, cu ceea ce ne este mai ușor sau mai comod, în defavoarea efortului corporal, a mișcǎrii propriu-zise. Este adevǎrat cǎ trǎim în secolul vitezei şi cǎ îndatoririle zilnice nu ne permit acest lucru, dar oare este adevǎrat? Chiar nu mai reuşim sǎ facem mişcare, deşi ne-am dori? Sau oare primeazǎ pur şi simplu comoditatea, aceastǎ falsǎ credinţǎ cǎ efectiv nu mai avem timp sǎ facem şi mişcare. Sau poate amǎgirea cǎ o vom face cu altǎ ocazie, sau numai atunci când ne îngrǎşǎm sau cine ştie poate niciodatǎ.

Şi totuşi de ce suntem înconjuraţi de atâtea sǎli de sport, de atâtea emisiuni şi spoturi publicitare care încurajeazǎ mişcarea şi tot ceea ce ţine de dezvoltarea sǎnǎtoasǎ? Oare la ce se referǎ proverbul acela “Minte sǎnǎtoasǎ, în corp sǎnǎtos”? O fi un proverb aşa oarecare, fǎrǎ nici un pic de legǎturǎ cu viaţa omului în general? Nu sunt întâmplǎtoare nici proverbul, nici sǎlile de sport şi nici emisiunile, spoturile sau sfaturile oferite de media, în vederea practicǎrii mişcǎrii. Avem nevoie de mişcare pentru o dezvoltare cât mai sǎnǎtoasǎ a minții şi a corpului, cât şi pentru o viaţǎ echilibratǎ.

Ce este de fapt mişcarea? Cǎrei legi se supune ea? Cine a inventat-o? Cum reuşim sǎ ne deplasǎm dintr-un loc spre un altul? De ce unii se mişcǎ mai greoi decât alţii? De ce ne ajutǎ mişcarea, sau mai bine spus cum ne ajutǎ ea? Ce ne motiveazǎ sǎ ne mişcǎm?

Sunt întrebǎri ale cǎror rǎspunsuri voi încerca sǎ le comentez în rândurile ce vor urma.

 Doru Claudiu Emil – Kinetoterapeut 

Fundația Serviciilor Sociale Bethany

 

Proiectul „Mobilitate în comunitate” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org  

footer

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: