Stima de sine

header mobilitate 814x141Stima de sine exprimă modalitatea simplă de a ne respecta pe noi inşine, de a ne simţi demni de sentimente pozitive şi de dragoste, dar mai ales să ne valorizăm suficient de mult pentru a putea avea încredere în forţele proprii atunci când ne angajăm în atingerea unor ţeluri importante pentru noi.

În lucrarea lui Audry C.M. se menţionează că stima de sine se află într-o continuă  interdependenţă cu relaţiile pe care le deţinem cu ceilalţi. Astfel atenţia, aprecierile şi solicitările din partea acestora constituie nişte mediatori indispensabili în formarea conştiinţei de sine. O altă idee importantă şi demnă de menţionat este faptul că în copilărie familia ocupă un rol deosebit în crearea şi construirea stimei de sine, întrucât familia declanşează procesul relevării sinelui, ca odată ajunşi  la maturitate relaţiile afective ne vor permite să ne cunoaştem mai bine si să ne autodezvăluim.

Stima de sine şi iubirea de sine

Autorii Lelord F., Andre C. doresc să diferenţieze termenul de stimă de  sine care ne duce cu gândul la o evaluarea constructivă, faţă de iubirea de sine care nu întâmpină nici o restricţie. Individul se iubeşte în pofida defectelor şi limitelor, a eşecurilor şi înfrângerilor asta pentru că în interiorul nostru ne considerăm demni de iubire şi respect. Această iubire de sine „necondiţionată” nu depinde de performanţele sau succesele noastre în viată, ci se explică prin faptul că ea ne oferă rezistenţa la obstacolele întampinate şi ajută la reabilitarea individului după ce a suferit un eşec. Iubirea de sine depinde în cea mai mare parte de dragostea pe care familia o oferă atunci când suntem copii asta indiferent de acţiunile pe care le interprindem.

Un alt termen care face parte din componenţa, stima de sine, este concepţia de sine. Astfel, părerea pe care o avem despre propria persoana, despre defectele şi calitaţile noastre reprezintă al doilea stâlp  al stimei de sine, primul fiind întruchipat de iubirea de sine. În acest caz nu se apreciază a fi importantă realitatea lucrurilor sau cunoaşterea de sine ci mai importantă se dovedeşte a fi convingerea pe care o avem de a fi deţinători de calitaţi şi defecte de posibilitaţi şi limite. În acest caz apare subiectivitatea individului care este un fenomen dificil de observat şi de înteles. Termenul de concepţie de sine provine în cea mai mare parte din mediul familial, însă de cele mai multe ori şi produsul  proiectelor pe care membrii familiei le crează sau le aşteaptă de la noi.

Încrederea în sine este a treia componentă a stimei de sine sau al treilea stâlp care alcătuieşte acest concept. De multe ori încrederea în sine este confundată cu stima de sine însă prima este destinată în special actelor noastre. A avea încredere în tine înseamnă  a considera că eşti capabil să te angajezi într-o acţiune importantă  într-o manieră pozitivă şi adecvată. Prin urmare, încrederea în sine este mult mai uşor de identificat decât celelalte componente, aceasta se reliefează în principal în acţiunile în care există o miză, putând fi prin urmare urmărite reacţiile individului în funcţie de situaţia noua şi neprevazută. Se poate considera că încrederea de sine are o mai puţină relevanţă sau importanţă decât iubirea de sine şi concepţia de sine însă rolul ei este primordial în masura în care stima de sine are nevoie de fapte pentru a se menţine şi a se dezvolta. Încrederea de sine de cele mai multe ori provine din diverse surse cum ar fi sfaturile şi concepţiile părinţilor, educaţia care ne-a fost atribuită de-a lungul vieţii în ceea ce priveşte înfruntarea momentelor dificile chiar şi dintr-o conversaţie simplă din care copilul extrage şi judecă mai mult faptele decât vorbele (Lelord, F., Andre C., 1999).

Potrivit lucrării lui Lelord F., Andre C.  între cele trei componente ale stimei de sine există în general legături de interdependenţa în sensul că iubirea de sine care porneşte de la premisa că individul trebuie să se respecte indiferent de ceea ce i se întâmplă, să asculte de nevoile şi aspiraţiile sale, vor facilita indubitabil o concepţie despre sine pozitiva mai precis, a crede în capacitaţile sale, a se proiecta în viitor, care la râdul său influenţeaza favorabil încrederea în sine în sensul că persoana este capabilă să acţioneze fără teamă de eşec şi de judecata altuia.

  Iubirea de sine Concepţia despre  sine  Încrederea în sine
Origini Calitatea şi coerenţa hranei afective primită de copil. Expectaţii, proiecte şi proiecţii ale părinţilor asupra copiilor. Învăţarea regulilor de acţiune (a îndrăzni,a persevera)
Beneficii Stabilitate afectivă, relaţii deschise cu ceilalţi, rezistenţă la critică. Ambiţi şi proiecte pe care încercăm să la realizăm, rezistenţă la obstacole. Acţiuni cotidiene facile, rezistenţă la eşecuri.
Consecinţele în cazul absenţei  Îndoieli asupra capacitatii de a fi apreciat(ă) de ceilalti, imagine de sine mediocră, chiar şi în cazul reuşitei materiale. Lipsă de curaj în alegerile existenţiale, conformism. Inhibiţii, ezitări,     abandonuri, lipsa perseverenţei

Simona Sava

Logoped – Fundația Serviciilor Sociale Bethany

Bibliografie:

Aubry, C., 2005, Ghidul îndrăgostitului, Editura Trei, Bucureşti.

Lelord, F., Andre C., 2003, Cum să te iubeşti pe tine însuţi pentru a te înţelege mai bine cu ceilalţi, Editura Trei, Bucureşti.

Proiectul „Mobilitate în comunitate” este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene accesaţi www.eeagrants.org  

footer

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: